Oricat de mult ar protesta copilul tau, in cele din urma, vacanta de vara se va incheia si va fi timpul ca scoala sa inceapa. Odata cu inceperea noului an scolar multe echipamente probabil vor fi reinnoite. Dintre toate se pare ca cel mai important element de pe lista este ghiozdanul. Alegerea nu este tocmai usoara deoarece trebuie sa gasiti echilibrul perfect intre stil si functionalitate. Nu are rost sa ai unul din cele mai moderne rucsacuri de scoala daca se va destrama imediat ce va fi incarcat cu manuale.
Ce fel de ghiozdan este cel mai bun?
Atunci cand se fac cumparaturi pentru un ghiozdan nou, trebuie sa alegem din multitudinea de rucsacuri de scoala dupa cateva criterii important de luat in considerare:
La acestea trebuie sa mai tinem seama si de sfaturile expertilor care ne sfatuiesc ca pentru rucsacuri de scoala sa:
Desigur, uneori, se pot varsa in rucsac sucurile de baut. De aceea, este util sa alegeti un rucsac care poate fi pus usor si curatat in masina de spalat.
De ce dimensiune avem nevoie pentru rucsacuri de scoala?
Conform regulilor internationale pentru sanatatea copiilor, dimensiunea optima pentru rucsacuri de scoala este buna daca:
In consecinta ghiozdanele mini pentru prescolar au cam 6 litri. El nu trebuie sa duca carti si lucruri de scoala, cel mult o cutie pentru mancare, apa de baut si servetele. Pentru scolarii mici un rucsac de 6 litri este suficient pentru primii ani. Incepand cu clasele 3 si 4, copiii au adesea nevoie de mai multe lucruri decat de cutia pentru mancare, cum ar fi un echipament de sport. In acest caz alegeti dintre rucsacuri de scoala midi cu o capacitate cuprinsa intre 11 si 13 litri. Pentru scolarii mai mari, dupa clasele 5 sau 6, nevoile la scoala cresc dar si copilul a mai crescut si puteti alege rucsacuri de scoala cu un volum de pana la 16 litri. Nu le luati mai mari pentru ca va avea tendinta de a-l umple mereu.
Ce greutate poate cara scolarul in ghiozdanul de scoala?
Un aspect foarte important in a alege dintre rucsacuri de scoala unul de calitate este greutatea maxima pe care poate sa o care scolarul in functie de varsta lui. Pentru a nu afecta coloana si postura copilului, studiile efectuate sustin ca ghioazdanul pe care il poate suporta scolarul pe umerii sai trebuie sa aiba ca limita maxima 12% din greutatea copilului, iar pentru a fi confortabil trebuie sa fie intre 8,2 si 10% din aceasta. Aici trebuie multa atentie in special pentru cei mici care la cele 20 de kg ale lor nu trebuiesc incarcati cu mai mult de 1.6 la 2.0 kg. Similar, un elev de a VIII-a, care cantareste 51 de kg, nu trebuie sa poarte un ghiozdan mai greu de 5.1 kg.
Exista si rucsacuri de scoala tip troller, care pot inlocui ghiozdanul clasic. Pentru a evita problemele de la nivelul coloanei vertebrale copilul poate transporta pe roti trollerul, tragandu-l prin intermediul unui maner ergonomic. Acest tip devine din ce in ce mai popular, mai ales in conditiile in care copiilor li se cere sa vina la scoala nu doar cu manuale si caiete, ci si cu multe culegeri grele, un troller poate fi alegerea care ii fereste pe elevi de dureri de spate. Trebuie sa fim atenti insa la alegerea acestei variante pentru ca trolerul are o greutate proprie aproape dubla fata de ghiozdan, dar pentru ca bretelele care exista si aici, poate sa devina greoi la manipulat si poate fi periculos pentru copil mai ales la traversat strada.
Cum trebuie sa fie bretelele ghiozdanului?
Ghiozdanul trebuie sa aiba doua bretele cat mai late, care sunt captusite, cu materiale moi, pentru ca greutatea lui sa fie distribuita uniform pe umerii scolarului. Ghiozdanul nu se poarta niciodata pe un singur umar, deoarece cauzeaza dureri de gat, de umar, de spate si deformari ale coloanei vertebrale.
Bretetelele trebuie sa fie ajustabile pentru a putea pozitiona ghiozdanul in modul cel mai confortabil pentru copil, cu doar cativa centimetri deasupra taliei. Se pot alege si ghiozdane care au bretele si in jurul bazinului si a pieptului. Cureaua din jurul bazinului are rolul de a prelua o parte din greutatea de pe umeri. Cureaua din dreptul pieptului este folosita pentru a apropia bretelele de umar si a permite miscarea libera a mainilor. Baretelele nu trebuie sa fie prea stranse si inguste, pentru a nu apasa in mod excesiv pe umerii copilului, afectand circulatia si terminatiile nervoase, ceea ce poate genera dureri sau amorteli in zona umerilor si a bratelor.
Materialul din care este facut ghiozdanul
Trebuie sa alegem un ghiozdan care sa fie confectionat dintr-un material de calitate, un material rezistent fizic, preferabil impermeabil, dar cu greutate proprie foarte mica, care sa fie deci foarte usor cand este gol. Spatele ghiozdanului trebuie sa fie dublat si sa permita trecerea aerului. In felul acesta, copilul nu va mai transpira excesiv, riscand sa se aleaga cu vreo raceala puternica.
Ce tip de compartimentare trebuie sa aiba ghiozdanul?
O compartimentare adecvata, cu buzunare simetrice, contribuie la o distribuire optima a greutatii. Copilul trebuie sa invete sa pozitioneze obiectele grele mai aproape de spate si pe cele usoare spre exterior. Tipul de compartimentare va fi diferit in functie de varsta copilului si de necesitatile sale. Cu siguranta are nevoie de un compartiment secret pentru chei si telefonul mobil, unul exterior pentru sticla de apa si altul pentru pachetul de mancare.
Ce stil trebuie sa aiba ghiozdanul?
Cand alegem dintre rucsacuri de scoala trebuie sa nu uitam ca daca optiunea a fost pentru ceva practic, asta nu inseamna ca trebuie sa fie plictisitor. Asigura-te ca alegi cel mai bun stil pentru copilul tau, pastrand in minte personalitatea lui, dar si ceva care il va face sa se simta in largul sau. Copiii mici iubesc rucsacurile distractive si vesele, cu forme de pinguin sau panda. La cei ceva mai mari forma conteaza mai putin, dar eroii la moda sunt peste tot. Cresterea in varsta este vizibila prin sobrietatea din ce in ce mai evidenta a ghiozdanelor.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult