Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu procesatori de date.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Scoala de acasa: planificare, organizare si comunicare buna cu copiii


Creierul uman are o mare adaptabilitate la nou, capacitate de invatare, dar si o mare rezistenta la schimbare, caracteristica valabila atat pentru adulti cat si pentru copii. Este nevoie de rutina pentru a ne simti in siguranta. Toate acestea se intampla cand circumstantele nou create ne scot din zona de confort prea rapid si mai intens decat se poate adapta creierul nostru. La iesirea din zona de confort ne simtim entuziasmati si energizati, dar asta pana cand totul devine prea mult pentru capacitatea noastra de adaptare, cand devenim anxiosi, iar abilitatea noastra de a invata si de a lua decizii rationale scade.

Pentru parinti, problemele de azi au devenit planificarea, organizarea si comunicarea in scoala de acasa. Vorbim de cum acestia trebuie sa faca fata problemelor ridicate de scoala online, sa faca planificarea serioasa a programului si a temelor, o invatare rapida a noilor rutine, nu in ultimul rand o mai buna organizare a biroului, cu instrumentele si rechizitele potrivite pentru a face invatatul mai placut, dar si cum sa aiba o mai buna comunicare cu copii pentru a-i motiva sa invete in scoala de acasa. Odata cu blocarea sociala generata de coronavirus, care face parte din noul normal, parintii trebuie sa ajute copii sa se obisnuiasca cu noua lor scoala de acasa, iar ei, la randul lor, trebuie sa se obisnuiasca cu noul lor rol de profesor.

Scoala de acasa pune foarte multa presiune pe parinti. Parintii au multe temeri in perioada asta legate de faptul ca nemergand la scoala, copiii nu mai performeaza, nu mai sunt stimulati, stagneaza si nu se mai dezvolta. Pentru scoala online este nevoie de rutine noi, care sa faca parinti sa organizeze mai bine timpul lor si al copiilor lor.

Planificarea

Un program saptamanal si un orar zilnic predictibil pot sa iti fie de ajutor si sa iti aduca mai mult calm atat tie ca parinte cat si copilului tau. Trebuie sa incepi prin a te gandi la cum arata o saptamana tipica la scoala si cum trebuie sa arate in perioada aceasta total atipica la scoala de acasa. In primul rand trebuie gandit programul tau ca parinte, care este ziua de curatenie, care este ziua pentru cumparaturi, la ce ora incepe ziua ta, la ce ora va treziti, ca adulti si la ce ora treziti copii, la ce ora mancati si la ce ora mergeti la culcare.

Odata pusa in orar rutina de baza a familiei, chestiunile casnice cele mai importante si activitatile mai putin flexibile, urmatorul pas ar fi sa aloci in mod regulat un timp pentru planificare la scoala de acasa, ideal in colaborare cu profesorii, acolo unde se poate, si neaparat impreuna cu copilul. In fiecare zi trebuie dedicat timp pentru a trece impreuna cu copilul prin materialele pentru scoala din ziua respectiva, prin curriculum si sa stabiliti care sunt obiectivele de invatare din ziua respectiva si din zilele urmatoare.

Asa se intampla in mod normal si la scoala. Un profesor care are un plan clar de lectie, cu obiective de invatare, este ceea ce se afla in spatele unei lectii bune la scoala, din care copilul sa invete ceva de folosit mai departe.


Organizarea biroului

Trebuie creat un spatiu de invatat care sa inspire copilul. Poate fi tentant pentru el sa fie creat un spatiu de invatare putin mai relaxant pentru munca scolara, de aceea este important sa organizam eficient invatarea acasa. Daca un potential spatiu de invatare este deja asociat cu activitati cum ar fi mancatul sau dormitul, probabil nu este ideal. Este bine sa alegem o zona pe care o asociaza deja cu invatarea, unde sa gaseasca mereu in ordine rechizite scolare. Cu cat va petrece mai mult timp in aceasta zona, cu atat asocierea va deveni mai puternica si in cele din urma, se va simti mai concentrat imediat ce intra in acel spatiu.

Daca spatiul este limitat sau nu puteti crea un spatiu dedicat de invatare, depozitati rechizitele scolare intr-un ghiozdan, o cutie de depozitare pe roti sau altceva care este usor de transportat. Astfel, cand vine momentul de invatare vor avea totul pregatit pentru o tranzitie usoara. Ajutati copiii sa ramana organizati pastrand materialele scolare intr-o zona desemnata special in acest sens. Trebuie asigurat un spatiu confortabil si mai ales ergonomic, astfel incat sa asigure copilului o buna postura.

Orele la scoala online pot parea solitare. Daca simti ca pentru copil este dificil sa se concentreze si sa se organizeze incurajeaza-l sa intre in contact cu colegii sai. Grupurile de studiu pot fi o solutie pentru a-si pastra concentrarea si pentru a-si organiza mai bine studiul.

Este posibil ca profesorii de la scoala online sa presupuna ca toti copiii au acelasi grad de concentrare, aceeasi viteza de wi-fi ori acelasi nivel de sprijin acasa pentru invatare, ceea ce nu este mereu asa. Comunica cu empatie cu profesorii / reprezentantii scolii despre asteptarile si posibilitatile tale si cu siguranta vor tine cont de ceea ce le spui.


Sfaturi pentru parintii celor ce fac scoala de acasa

Scoala de acasa are nevoie pentru functionare si de o buna comunicare intre copii si parinti, comunicare care-i va motiva pe cei mici sa ia in serios aceasta „noua scoala”. Copii trebuie sa inteleaga ca este o scoala „serioasa”, chiar daca ei vor ramane tot acasa. Pentru o buna comunicare parinti trebuie sa invete de la copii cum se invata. La inceput se cere copiilor sa-si invete parintii ceva si dupa acest model se va invata cum se asculta si cum se preda in stilul lor, pentru ca ei sa prinda repede si cu placere. Astfel se va stabilii un nou mediu de invatare. Se poate considera ca daca un copil isi vede parintele-profesor stand linistit si ascultand ce are el de spus, este foarte probabil sa functioneze si reciproca. Odata increderea castigata va fi mai usor sa vada camera de zi sau bucataria ca noua „scoala” sau locul de unde sa invete de acasa. 

Multe dintre activitatile pe care in trecut le puteati desfasura afara, precum muzeele, galeriile, acvariile, gradinile zoologice sau botanice ofera in prezent tururi virtuale. Aceste variante pot duce nu numai la ocuparea timpului scolarului de acasa, dar cu siguranta inseamna si multe informatii noi si utile. Daca nu-l poti duce pe copil la gradina zoologica, o poti aduce aduci acasa la copil prin intermediul unui documentar sau al unui tur virtual.

Pe internet se gasesc o multime de lectii pentru scoala online, fie pentru gradinita, clasa pregatitoare sau celelalte clase elementare. Chiar si pentru nivelele superioare sunt lectii pe specializari, romana, limbi straine, matematica, geografie, biologie si alte materii de baza. Copilul neurmarit are tendinta de a permite atentiei sa-i fie distrasa, pentru a il ajuta trebuie sa va asigurati ca este urmarit de un adult.

Observati si rasplatiti copilul pentru un comportament pozitiv. Ocazional, parintii observa cand un copil se comporta gresit, dar parintii ar trebui, de asemenea, sa-si laude copilul in mod intentionat atunci cand observa ca sunt pe drumul cel bun si respecta rutina.

Trebuie sa verificati periodic copilul pentru a vedea cum se adapteaza emotional la experienta virtuala de invatare la scoala online. Ascultati cu empatie motivele de bucurie, dar si pe cele de nemultumire, pe care copilul le poate exprima. Incercati sa stabiliti un parteneriat cu profesorii, pentru a intelege daca copilul are nevoie de resurse suplimentare.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul