Papetarie.ro foloseste cookies pentru a tine minte faptul ca v-ati logat pe site si pentru a va putea stoca produsele in cosul de cumparaturi. De asemenea acestea vor colecta statistici anonime, pentru a va oferi si livra functii avansate si continut personalizat de marketing.
Pentru a va putea bucura de intreaga experienta ca vizitator Papetarie.ro este necesar sa fiti de acord cu Politica de utilizare cookie-uri.
Despre noi Contact FAQ/Help
Tel: 0751 555 333 (L-V, orele 8-16:30) Email: comenzi@papetarie.ro
Blog Reduceri&Promotii

Secretele caligrafiei – instrumente necesare pentru un scris frumos


Intr-o lume asa zis digitala, in care de la mic la mare am ajuns sa tastam zi de zi si mai putin sa scriem de mana, devine probabil din ce in ce mai dificil sa vorbim despre caligrafie si beneficiile scrisului de mana. Insa, cand vorbind despre caligrafie, nu putem sa nu ne referim in mod special la copii care invata arta si deprinderea de a scrie citet, ordonat si frumos.

Termenul ”caligrafie” provine din alaturarea cuvintelor din greaca veche „kállos”, ce inseamna frumos sau frumusete, si „gráphos” ce inseamna scriere. Arta scrisului frumos este folosita din ce in ce mai putin, ca un hobby, chiar daca toata lumea ii cunoaste beneficiile. Desi am putea spune ca literele insiruite pe o pagina nu sunt ceva iesit din comun, cand le pui intr-o maniera eleganta, caligrafica, efectul poate fi spectaculos.

Pentru a descoperi ce secrete sunt in caligrafie trebuie pentru inceput sa detii materialele necesare, cum ar fi un stilou caligrafie si cateva caiete de caligrafie, cu care, in cele din urma, sa incepi a deprinde cum sa le folosesti.

Materiale necesare pentru caligrafie

Ca in toate domeniile, pentru a efectua o activitate este necesar sa ai uneltele specifice. La fel este si in cazul caligrafiei, unde dincolo de teorie, ai nevoie de cateva instrumente de scris pentru a putea exersa scrierea caligrafica:

Stilou caligrafie. Atunci cand alegi un stilou caligrafie este important ca acesta sa aiba o greutate potrivita si un design pe care sa il simti confortabil intre degete. Exersarea scrisului caligrafic este mai indicata cu stiloul pentru ca poti trasa mai usor semnele, uniform si fara intreruperi. Spre deosebire de penita cu toc, un stilou caligrafie iti permite sa trasezi linii continue, fara sa intrerupi scrisul pentru alimentarea penitei cu cerneala, sa te concentrezi mai usor la partea artistica. Fiind realizat din plastic stiloul este usor, are o forma cilindrica si se inchide cu un capac prin apasare. Este important sa folosesti un stilou caligrafie si nu un stilou obisnuit pentru scris, deoarece stiloul pentru caligrafie are penita cu varful drept, nu cu varf rotunjit ca cea de la cel obisnuit, pentru scris, ceea ce ii permite sa traseze linii cu contur precis.

Tocuri cu penite pentru caligrafie. Acestea sunt instrumentul traditional pentru caligrafie. Spre deosebire de un stilou caligrafie, atunci cand folosesti tocul cu penita pentru caligrafie ai mai mult control si flexibilitate in trasarea liniilor. Tocurile sunt din lemn sau plastic si trebuie sa fie compatibile cu penita. Exista si tocuri universale ce se potrivesc la toate penitele pentru caligrafie, care sunt prevazute cu patru brate din metal, in care se fixeaza penita.


Penite pentru caligrafie. Alege tipul de penita pentru caligrafie functie de tipul de scris pe care doresti sa-l realizezi. Pentru inceput, alege o penita universala sau penite de 0.5 si 1.5 mm round hand dreapta sau round hand left oblique pentru stangaci. Exista seturi pentru incepatori ce contin penite sau capete de stilou caligrafie cu care sa inveti usor cele mai populare stiluri de scris caligrafic, precum italic, roman, round hand si uncial. Penitele au diverse grosimi, si anume 0.9, 1.2, 1,4 si 2.1 mm. Exista si penite cu varf oblic, de diverse grosimi, ca 1.0, 1,5 si 2.0 mm cu ajutorul carora se pot obtine mai multe variatii de grosimi ale liniilor trase, in comparatie cu penita cu varf drept.

Markere pentru caligrafie. O alternativa tot mai populara printre incepatori sunt markerele pentru caligrafie. Usor de folosit, mai ales pentru primele incercari sau pentru personalizarea cu scris de mana a invitatiilor. Iti recomandam sa alegi seturi de markere pentru caligrafie, care include markere cu varfuri rezistente la uzura, de diverse grosimi.

Cerneala pentru caligrafie. Alege cerneala in functie de instrumentul pe care il folosesti. Cerneala pentru caligrafie este recomandata pentru stilou si penita, in timp ce cerneala pentru desen, adesea numit tus, este destinata doar penitei. Pentru primele incercari, este bine sa se foloseasca o cerneala obisnuita, dar realizeaza lucrarile finale cu o cerneala de buna calitate, permanenta, rezistenta in timp la lumina. Daca folosesti un stilou, alege un stilou caligrafie cu convertor ca sa economisesti bani si sa ai mai mult control, cerneala din rezerve se poate usca, plus ca poti fi mai expresiv daca folosesti cerneala pentru caligrafie colorata.

Hartie pentru caligrafie. Pentru practica, foloseste orice tip de hartie neteda pentru ca vei consuma destul de mult pana iti formezi mana. Alegere o hartie destul de subtire si transparenta daca vrei sa exersezi trasand linii dupa un model, pe care il asezi dedesubt. Ca sa iti uniformizezi scrisul de mana, poti sa iti trasezi cu creionul si rigla ghidaje sau poti imprima direct pe hartie astfel de tipare. Daca folosesti markere pentru caligrafie, alege o hartie speciala pentru markere. Cerneala din marker trece prin hartia obisnuita, offset, si este posibil ca marginile liniilor sa nu fie precise ci difuze. Exista si caiete de caligrafie speciale, cu hartie care nu intineaza si transparenta pentru a putea vedea caroiajul ajutator de sub aceasta.

Primii pasi in caligrafie

Pozitia de scris este foarte importanta. Trebuie sa stai perfect drept la masa, folosind un pupitru sau o masa care poate fi inclinata intr-un unghi confortabil pentru a tine si prinde foaia de hartie. Aseaza o hartie curata sub mana cu care scrii pentru a nu pata restul foii.


Ajusteaza unghiul penitei inainte sa incepi sa scrii. Tine penita intr-un unghi fix la 30⁰-60⁰ de grade. Penita trebuie sa fie indreptata catre stanga. In timp ce trasezi linii, inclusiv curbe, nu trebuie sa intorci penita. Mentine acelasi unghi ca sa obtii un scris uniform. Unghiul in care tii penita influenteaza grosimea liniei care coboara. Daca liniile care coboara pe care le-ai trasat au toate aceeasi latime, atunci tii corect stiloul sau tocul. In caligrafia traditionala, fiecare stil de scris necesita ca penita sa fie tinuta intr-un unghi specific acestuia, italic - 45⁰, foundational - 30⁰, uncial - 20⁰.

Lasa penita sa se miste pe hartie usor inainte si inapoi. Nu pune multa presiune pentru ca liniile nu vor fi cursive si poti rupe penita. Prea multa presiune presupune si o cantitatea prea mare de cerneala lasata pe hartie, deci cheia este moderatia.

Spatierea literelor este importanta, pentru ca iti da un aspect unitar atunci cand este respectata. O regula de baza ar putea fi cea care lasa un spatiu mai mare intre doua linii drepte, un spatiu minim intre literele rotunde si undeva la mijloc intre o linie dreapta si o litera rotunda. Cand iti trasezi liniile, lasa spatiu destul pentru literele care ies din linii in partea superioara sau inferioara.


Articole Similare

5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat,  personal și profesional
5 moduri în care o tablă de plută te poate face mai organizat, personal și profesional
Citeste articolul
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Lampa pentru birou - alegerea smart în funcție de mediul de lucru
Citeste articolul
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Mapa de conferință a micului antreprenor sau cum te pregătești pentru un eveniment de business
Citeste articolul
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
10 obiecte de birotică pe care le poți transforma în cadouri pentru colegi
Citeste articolul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Mai bine în 2019: 19 principii cu care să începi anul
Citeste articolul