Deși trăim într-o lume a tehnologiei și digitalizării, instrumentele de scris și hârtia rămân de actualitate. Ba mai mult, industria papetăriei prosperă și înregistrează creșteri de la an la an, semn că omenirea nu este încă pregătită să renunțe la stilou și hârtie.
Unul dintre motive ține de felul în care suntem construiți. Diverse studii demonstrează că scrisul de mână este strâns legat de procesul de învățare, arătând că cei ce își iau notițe de mână rețin și asimilează informația mult mai repede decât cei ce se folosesc de laptopuri sau tablete.
Chiar și inspirația vine mai ușor atunci când pui mâna pe un stilou și pe o coală de hârtie. Un exemplu faimos este J.K Rowling, autoarea seriei Harry Potter care a divulgat că nu s-a folosit de tehnologia modernă pentru a-și scrie romanele. Lucru ușor de înțeles: greutatea stiloului, aspectul lui, textura paginii, zgomotul peniței care alunecă pe foaie, toate contribuie la crearea unei atmosfere și, fără ca măcar să îți dai seama, stiloul devine o extensie a mâinii, creierului și sufletului tău. O baghetă magică ce transformă scrisul într-o experiență intimă.
Nu trebuie să scrii romane sau jurnale pentru a împărtăși o parte din tine. Chiar și când scrii o felicitare, stiloul face ca mesajul tău să fie personal și îi transmite destinatarului că este “cineva”, în loc de “un oarecare”: cineva special, cineva important, cineva drag, cineva prețuit.
Cei ce scriu de mână cu plăcere sunt în general și mini colecționari de stilouri și printre ele, au cu siguranță unul preferat. Așadar pentru stiloul preferat sau pentru stiloul pe care abia ți l-ai cumpărat și pe care nici măcar nu ai avut timp să-l testezi, am pregătit o listă cu câteva recomandări ce te vor ajuta să te bucuri de el pentru ani de zile.
Îngrijirea stiloului nu este un proces complicat și nici nu îți va lua foarte mult timp. Iar dacă urmezi pașii de mai jos stiloul tău va fi ca nou pentru foarte multă vreme.
Înainte însă de a intra în detalii despre cum să cureți un stilou, o să-ți povestim despre cum să folosești corect un stilou nou.
Începe prin a monta cartușul cu cerneală. Apoi strânge cu degetele cartușul montat până observi o picătură de cerneală pe vârful peniței. Testează stiloul pe o foaie de hârtie și dacă stiloul încă nu scrie, înfășoară penița într-un șervețel fin și agita stiloul până când remarci o pată de cerneală pe acesta.
În cazul în care ai un stilou pe care nu l-ai mai folosit de multă vreme urmează pașii următori. Noi îți recomandăm să îți cureti stiloul de cel puțin 4 ori pe an.
1. Îndepărtează rezervorul de cerneală și ține partea inferioară a stiloului sub jet de apa caldă (nu fierbinte) până când apa ce se scurge din el este curată.
2. Lasă apoi stiloul într-un recipient cu apă timp de minim două ore pentru a îndepărta cerneala uscată sau particulele de cerneală întărite în interior.
3. Scutură stiloul pentru a înlătura excesul de apă și șterge penița cu o cârpă moale care nu lasă scame.
4. Acum poți pune un cartuș de cerneală nou sau, pentru a fi sigur că cerneala nu se va dilua în combinație cu urmele de apă de la interior, lasă stiloul la uscat peste noapte, înfășurat într-un șervet de hârtie.
Repetă pașii ori de câte ori schimbi cerneala (aici ne referim la marcă) sau atunci când vrei să treci de la o culoare de cerneală la alta.
O altă greșeală pe care o poți face și care îți poate compromite stiloul, este să folosești cerneală pe bază de carbon într-un stilou normal. Acest tip de cerneală contine particule solide care pot infunda sistemul de alimentare cu cerneală al stiloului.
Și pentru că vorbim de întreținerea stiloului, nu putem să nu îți povestim despre unul dintre miturile cele mai cunoscute despre stilou. Mulți dintre noi am auzit că nu este bine să lași pe altcineva să scrie cu stiloul tău. Acest mit pleacă de la premiza că în timp penița se deformează (sau se formează!) în funcție de modul în care scrii, presiunea pe care o exerciți asupra stiloului în timpul scrierii, unghiul pe care-l are stiloul în mâna ta, etc. Deși toate aceste lucruri sunt adevărate, deformarea unei penițe nu se întâmplă în câteva ore ci are nevoie de ani și ani, sau mii de ore de utilizare. Ca urmare, o altă persoană care scrie câteva cuvinte cu stiloul tău nu îți va afecta deloc instrumentul de scris.
Sperăm ca articolul nostru să-ți fie de ajutor iar dacă ești în căutarea unui stilou nou te invităm să descoperi colecția noastră de stilouri.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult