Sfârșitul unui an este un moment de retrospectivă și analiză, un moment în care tragi linie, te bucuri de succesele din anul ce tocmai se încheie, dar mai ales analizezi eșecurile. Din eșecuri vei învăța cel mai mult și, după o cercetare amănunțită a factorilor care le-au determinat, le vei putea transforma în rețete de succes în anul următor.
Ne propunem în acest articol să îți oferim câteva ponturi care să te ajute să ai un an 2024 așa cum ți-l dorești. Poate că ai ratat un interviu de angajare la o companie al cărui profil crezi că e perfect pentru jobul tău de vis (aici găsești câteva sfaturi despre cum să te pregătești pentru un interviu). Poate că nu ai primit promovarea la care te așteptai, ori poate că proiectul tău nu a avut succesul la care te așteptai și pentru care tu și echipa ta ați muncit o bună bucată de vreme.
Indiferent care este scopul tău, indiferent că este un obiectiv de business sau o dorință personală, există câțiva pași pe care îi poți face pentru ca în anul ce vine să îl transformi în realitate.
Primul pas este să vezi eșecul ca pe o oportunitate de învățare
Ia o foaie de hârtie și un pix și analizează în detaliu întreaga situație, notând pașii pe care i-ai făcut și încercând să găsești o abordare diferită, mai bună a aceleiași situații. Acest exercițiu este o ocazie de a-ți îmbunătăți abilități ca tenacitatea sau inventivitatea, pentru că vei fi nevoit să cauți și să găsești soluții noi. Mai mult, admițând că ai greșit și fiind conștient unde anume ai făcut-o, vei putea să eviți cu ușurință repetarea aceleiași erori în viitor.
Așa cum succesul este al tău, eșecul este tot al tău. Asumarea responsabilității pentru lucrurile pe care le-ai făcut greșit presupune că ești dispus să schimbi ceva în bine. La polul opus, a arunca vina pe ceilalți sau pe conjunctură nu îți va aduce nimic pozitiv și, de cele mai multe ori, o astfel de perspectivă te împiedică să evoluezi și duce la o atitudine resemnată și frustrări.
Un factor esențial în transformarea greșelilor în succes este încrederea în propria persoană
Când analizezi și critici ceea ce ai greșit, raportează-te la acțiune și nu la abilitățile tale. Încrederea în propriile abilități, sau, după caz, în abilitățile echipei tale este ceea ce te va purta în direcția potrivită și te va motiva să mergi înainte.
Analiza despre care vorbeam mai devreme poate fi privită și ca o privire autocritică asupra ta și a muncii tale sau a echipei tale. Știm că este greu dar, pentru ca acest pas să aducă rezultate pozitive, este necesar să te detașezi emoțional și să privești din afară acțiunile care au dus la eșec. În acest punct este bine să îți reevaluezi obiectivele, să creezi un plan de acțiune și să identifici care sunt pașii pe care trebuie să îi faci pentru atingerea obiectivelor tale și să te focusezi asupra lor.
Acum, că ai analizat și ai identificat care au fost pașii pe care i-ai făcut greșit sau pe care poate i-ai sărit, este cazul să treci la acțiune, să faci ceva concret. Nu este bine să-ți petreci prea mult timp disecând fiecare detaliu și analiza nu poate schimba lucrurile dacă nu este însoțită de o acțiune.
Lucrurile despre care am vorbit mai sus sunt valabile în orice situație
Ești student și ai ratat un examen? Începe prin a trece în revistă toate lucrurile pe care nu le știi sau nu le-ai înțeles.
- fă-ți un plan de acțiune în care să stabilești câte ore de studiu pe zi îți vor trebui pentru a acumula cunoștințele care îți lipsesc
- înarmează-te cu toate rechizitele de care ai nevoie din timp (în acest fel nu vei avea nicio scuză)
- fă-ți abonament la bibliotecă și pune-te pe treabă.
Dacă este o materie care nu îți place și pe care nu o înțelegi, conștientizarea dificultăților pe care le ai aduce cu sine și posibilitatea de a cere ajutorul cuiva.
Ai o echipă care nu și-a atins obiectivele? Organizează o întâlnire pentru a analiza lucrurile care nu au mers bine, și, odată ce ați identificat problemele, puteți avea o sesiune de brainstorming în urma căreia să stabiliți un nou plan de acțiune.
Indiferent însă care ar fi situația, nu arăta cu degetul, căci împărțirea vinei și acuzele nu aduc nimic bun. Pleacă mereu de la premiza ”Am greșit, cum pot schimba lucrurile? Ce pot face diferit?”.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult