Sfarsitul de an este intotdeauna perioada bilanturilor si evident cea in care foarte multi oameni isi stabilesc obiectivele pentru anul urmator, atat obiective personale dar si obiective profesionale. O foarte buna discutie ar fi sa lamurim ce ar trebui sa stim despre obiective profesionale si despre cum poti contura traseul profesional in noul an 2020.
Cum sa obtii ceea ce-ti propui in cariera
Stabileste obiectivele in cariera. Primul pas catre o noua cariera sau catre un nou job este sa stii de la inceput ce-ti doresti, spre ce obiective profesionale vrei sa te indrepti. Trebuie sa fii hotarat sa faci urmatorul pas si sa stii cu claritate incotro vrei sa te indrepti.
Largeste cercul de cunostinte. Cea mai buna perioada pentru a interactiona cu alti specialisti din domeniu este atunci cand nu cauti un loc de munca. Procesul incepe cu mult timp inainte si este nevoie de o perioada pentru a interactiona cu oamenii, carora sa le dovedesti ce performante poti obtine, pana sa-i rogi sa te ajute sa-ti gasesti un loc de munca.
Fii vandabil. Si in cariera suntem un fel de produse cu anumite cunostinte si abilitati dobandite de-a lungul timpului cu care trebuie sa obtii, adevarata valoare, in cazul nostru, un salariu cat mai bun si conditii de munca la standarde cat mai inalte. Cel mai simplu mijloc in aceasta lume este sa-ti imbunatatesti prezenta online, prin actualizarea permanenta a profilului pe retelele de socializare, pentru a oferi informatiile profesionale de care un potential angajator are nevoie atunci cand le cauta.
Nu refuza provocarile. Nemultumirile la munca sunt in general provocate de rutina. Gandeste ce ai putea sa schimbi la actualul loc de munca, pentru a-l face mai interesant, incercand sa gasesti lucruri noi de facut si nu refuza nici o provocare care vine, chiar daca uneori este nevoie sa iesi din zona ta de confort.
Dezvolta-ti abilitatile in continuu. Fiecare are puncte forte si puncte mai slabe din punct de vedere profesional. Asigura-te ca zilnic inveti cate ceva nou si dezvolta-ti punctele slabe astfel incat sa fii din ce in ce mai bun. Pastreaza CV-ul updatat la zi si ai grija ca acesta sa reflecte acele obiective profesionale din planul de dezvoltare in cariera pe care ti l-ai propus.
Fii proactiv. Aceasta este cel mai important cand vrei sa te dezvolti profesional. Nu refuza nici un training si nici o oportunitate de dezvoltare profesionala care ti se ofera. Daca angajatorul nu-ti ofera aceasta posibilitate, mergi pe cont propriu la cursuri de dezvoltare care te pot ajuta, incearca sa te perfectionezi si in afara sferei tale de interes, pentru a te putea dezvolta pe cat mai multe planuri.
Ai rabdare. Trebuie sa fi rabdator, cautand cu hotarare si perseverenta locul de munca ce te va face fericit. Cantareste bine inainte de a lua o decizie legata de schimbarea jobului si nu face pasul decat daca esti convins ca este ceea ce cauti. In dorinta de a face schimbarea cat mai repede, poti lua o decizie pripita, dar care s-ar putea dovedi o varianta mai putin fericita decat locul de munca actual.
Paraseste jobul care nu te face fericit. De la un job care te face nefericit trebuie sa pleci in orice conditii. In astfel de situatii nefericite, este mai bine sa gasesti o varianta mai putin stresanta si cu care te simti mai bine, care iti va da ulterior posibilitatea si starea sa-ti cauti jobul la care visezi.
Asuma-ti toate riscurile. Pentru a iesi din rutina, profita de toate oportunitatile care apar, asumandu-ti taskuri pe care nu le-ai mai facut, ofera-te sa preiei proiecte pe care nu vrea nimeni sa le faca. Facand lucruri diferite in fiecare zi ai de invatat si asta te va ajuta in dezvoltarea viitoarei cariere.
Ai grija de tine si fii fericit. De starea ta de bine depinde felul in care iti faci treaba la birou. Asigura-te ca ai suficient timp liber pentru tine si lasa la birou orice gand legat de munca, atunci cand iesi pe usa. Fa-ti timp pentru hobby-urile tale, pentru a merge in calatorii si pentru a-ti face bucurii zilnice, care sa contribuie la starea ta de bine, ceea ce va influenta si felul in care iti faci treaba la birou.
Ce planuri profesionale trebuie sa ai pentru a avansa in cariera
Defineste ce inseamna reusita profesionala pentru tine, fiind foarte important sa stii exact ce-ti doresti ca obiectiv profesional de la anul care vine. Pentru fiecare, reusita poate insemna altceva, in timp ce pentru unul reusita este o avansare, pentru altul este sa ajunga acasa la 18:00.
Autoevalueaza realizarile si esecurile anului care tocmai se termina. Inainte de a face noi planuri, e important sa sti ce ai realizat anterior, dar sa analizezi si esecurile, din care anul viitor poti sa inveti si sa depasesti cu usurinta situatiile similare.
Stabileste obiective cat mai realiste, compatibile cu abilitatile si aptitudinile pe care le detii.
Gandeste pe termen lung, care este pasul urmator, pentru ce curs urmeaza sa aplici si daca este cel ce te deserveste cel mai mult. Nu planifica toate obiectivele in primele luni ale anului pentru ca poate nu ai timp chiar pentru toate.
Cultiva un hobby. Pe langa activitatile profesionale pe care le faci pentru cariera, in anul care vine trebuie sa practici si un hobby care sa te ajute sa te refaci sigur si repede, sa te redescoperi si sa gasesti mai cu usurinta un echilibru intre viata profesionala si cea personala.
Imbunatateste comunicarea personala. Bunele abilitati de comunicare interpersonala joaca un rol crucial in castigarea respectului colegilor si sefilor, precum si in atragerea atentiei asupra persoanei tale si deschiderea usilor pentru noi oportunitati. Trebuie sa fi prietenos, energic, constructiv, hotarat. Asculta cu atentie ce spun oamenii si exprima-te clar, concis si corect in tot ceea ce spui.
Gaseste un mentor. Dezvoltand relatiile de prietenie din interiorul si exteriorul companiei cu profesionistii din domeniu, poti gasi un „mentor” cu o pozitie mai importanta, care sa fie sursa de informatii importante si ghid pentru o cariera de succes.
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult