Înainte să cheme un candidat la un interviu de angajare pentru un loc de muncă, angajatorul caută într-un CV de angajare anumite competențe profesionale, dar și aptitudini și competențe personale, ba chiar și competențe și abilități sociale.
Un angajator pune accent pe competențe profesionale când face filtrarea preliminară a candidaților deoarece aceste ”aptitudini tehnice” sau ”hard-skills” sunt esențiale pentru poziția scoasă la concurs. Însă mai sunt luate în calcul și o serie de aptitudini și abilități conexe, denumite ”abilități soft” sau ”soft-skills”, care definesc personalitatea candidatului.
Abilitățile hard sunt specifice unei anumite industrii, se învață prin formare și experiență și se bazează pe cunoștințe tehnice, dar și pe vechime în practică. Prin urmare, e bine ca în CV să fie evidențiate acele exemple de competențe profesionale potrivite pentru poziția la care aplici, deoarece ele contează cel mai mult pentru angajator.
Abilitățile soft sunt legate de inteligența emotională, de personalitatea ta. Sunt abilități naturale, de bază, ce vin din educația generală și sunt utile în absolut toate industriile. Cele mai importante sunt, fără îndoială, acele aptitudini sociale care îl fac pe angajator să înțeleagă rapid care este nivelul tău de interacțiune, de relaționare profesională și interumană.
Așadar, printre cele mai importante aptitudini pentru angajare se numără acele aptitudini de comunicare prin care demonstrezi că ești capabil de un înalt grad de relaționare în echipă, că poți gestiona eficient diversele situații ce pot apărea la locul de muncă și că poți dezvolta o colaborare strânsă cu colegii și partenerii tăi.
Prin urmare, în cadrul unui CV de angajare pentru o anumită poziție este necesară crearea unui mix de aptitudini și abilități din ambele categorii menționate mai sus. De ce? Pentru că este important să demonstrezi că deții atât expertiza tehnică și profesională pentru a îndeplini cu succes sarcinile jobului, cât și că ai în primul rând capacitatea de a lucra bine cu ceilalți.
Angajatorii țintesc, la filtrarea CV-urilor, candidații care se deosebesc prin aptitudini și competențe personale, atribute ce ajută la menținerea productivității și a profitului la nivel înalt.
Iată o listă cu exemple de abilități care nu trebuie să lipsească din niciun CV angajare, deoarece sunt aptitudinile cele mai căutate de angajatori:
Atenția distributivă este un atu pentru orice angajator, deoarece nimeni nu-și dorește un angajat care dă dovadă de lipsă de atenție. Să gândești și planifici înainte de a acționa înseamnă un bun management al riscurilor. Așa încât o astfel de aptitudine îți va spori considerabil șansele de a fi ales de un recrutor.
Capacitatea de cooperare denotă dorința ta de implicare în diverse proiecte și este un indicator al abilității de a socializa în interes de muncă. Să fii cooperant sau cooperantă face obligatorie o astfel de competență în CV-ul tău.
Să fii creativ sau creativă este un indiciu pentru angajator că ești o persoană inovativă. Dacă îți este familiară expresia „a gândi în afara limitelor”, înseamnă că această creativitate reprezintă o abilitate importantă, prin care poți aduce perspective noi în job și în companie.
Să fii disciplinat sau disciplinată denotă că ai capacitatea de a-ți realiza sarcina la job și de a finaliza proiectele fără a fi distras sau plictisit. Deci contează mai puțin disciplina ca atitudine față de superiori la job. Este o aptitudine care ține mult mai mult de ceea ce îți impui singur să faci.
Apropo, disciplina este foarte importantă pentru un job care necesită multe ore pe scaun în fața calculatorului. Îți recomandăm să nu treci cu vederea sfaturile pentru o poziție corectă la calculator, atât la birou, cât și acasă.
Companiile te vor căuta dacă ai realizări în termen optim și dacă muncești pentru a realiza obiective provocatoare. Cu alte cuvinte este extrem de important sa fii capabil sa iti atingi obiectivele dar și mai important sa le atingi înaintea termenului limita. Pentru a sublinia această competență importantă, alege să treci în CV exemple convingătoare de realizări.
Angajatorii consideră ca o atitudine pozitivă este necesară pentru a obține performanță la job prin stimularea productivității. Să privești părțile bune și să te auto-motivezi se numără printre abilitățile importante pentru a păstra o bună relație cu cei din jur.
Este o aptitudine care ține de relația cu colegii de job și cu șefii. Un coleg binevoitor are șanse mult mai mari de socializare și de a lucra bine în echipă. Chiar dacă nu e o caracteristică esențială în CV, este important să adopți o atitudine de bunăvoință la orice interviu de angajare.
Grupurile de la job au nevoie de un lider puternic și convingător pentru a le ghida. Cine cunoaște arta persuasiunii are un impact social pozitiv prin discursuri. Mai ales dacă vizezi un job care necesită abilități manageriale, leadership-ul va fi apreciat de către recrutor.
În acest caz îți recomandăm câteva informații foarte utile despre ce motivează angajații la locul de muncă. Te vor ajuta în construirea unei relații mai bune cu cei din viitoarea echipă.
Evită să dai dovadă de pesimism, deoarece pentru angajatori orice pesimist influențează negativ productivitatea. Optimismul nu înseamnă să fii mereu zâmbitor la job, ci se numără printre acele exemple de aptitudini care te ajută să privești fiecare problemă ca una care poate fi rezolvată.
Să menții ordine la locul de muncă și în birou împreună cu ceilalți colegi, să știi în orice moment unde sunt anumite lucruri și să nu pierzi mult timp căutându-le par banalități. De fapt, să fii ordonat și să demonstrezi competenţe şi aptitudini organizatorice reprezintă un atu pentru angajatori. Să fii bun la organizare înseamnă eficiență și concentrare, lucruri esențiale la job, deci trebuie să faci cunoscută această calitate.
Angajatorii vor persoane care să evite accidentele de muncă și să nu își asume riscuri inutile. Să fii prudent se numără printre acele tipuri de aptitudini esențiale în cazul joburilor cu muncă fizică, unde trebuie să respecți regulile impuse de Protecția Muncii, precum și cele impuse de mediu și de colegi vizavi de protecție.
Această abilitate nu se referă doar la cunoștințele care țin strict de job, ci și la cunoașterea colegilor, a mediului de lucru și a felului în care abordezi cu îndemânare problemele care pot apărea. Capacitatea ta de a folosi informațiile pentru a acționa cu succes trebuie promovată în fața angajatorilor ca să obții ceea ce vrei de la job și de la companie.
Tuturor ne place un coleg sociabil, deci orice angajator va aprecia dacă dai dovadă de sociabilitate încă din faza interviului. Este o adevărată aptitudine să interacționezi bine cu colegii de job, deoarece înseamnă că poți lucra bine în echipă și acest lucru este apreciat de către companii.
Dacă din cronologia locurilor tale de muncă din CV rezultă că ești genul de angajat stabil, care alege să pastreze un job pentru o perioadă mai lungă de timp, înseamnă că ai bifat o competență importantă. O persoană care dă dovadă de stabilitate face față mult mai bine situațiilor stresante de la job.
Dar poate te-ai hotărât să o iei pe propriul drum, caz în care nu rata topul afacerilor mici și profitabile pentru tineri. S-ar putea să găsești exact ceea ce trebuie pentru a deveni propriul tău șef.
A fi alert la job și a face față unui număr mai mare de sarcini se numără printre acele aptitudini şi competenţe personale apreciate de angajatori. Totuși, trebuie atenție la echilibru, deoarece o persoană debordantă de energie poate obosi rapid.
Dintre toate aceste abilități CV, alege acele aptitudini care te caracterizează și care crezi că te vor diferenția în fața altor candidați. Nu uita, e important să adaptezi un CV de angajare pentru fiecare job pe care îl vizezi. După ce ai selectat un număr de competențe pentru CV angajare, folosește-le și în scrisoarea de intenție.
Astfel, vei fi cu siguranță mai aproape de obținerea unui loc de muncă pe măsura așteptărilor tale. Sau poți folosi multe competențe și abilități sociale pentru a viza un job diferit, câtă vreme lista de competențe profesionale te face potrivit pentru cerințele altor locuri muncă.
Vezi ofertele lunii pe Papetarie.ro
Invenția stiloului este un subiect dezbătut pe îndelete în mediul online și care stârnește dezbateri destul de aprinse între pasionații de instrumente de scris. Întrebarea este una foarte complexă și ne străduim în acest articol să facem lumină asupra acestui subiect.
Voi cum așteptați Iepurașul? Ați început pregătirile? În articolul nostru găsiți două idei de decorațiuni de Paște ce se fac foarte ușor, atât de ușor încât chiar și cei mici pot participa la realizarea lor!
Citeste mai multColoratul, una dintre cele mai populare activități recreative din ultima vreme, a câștigat foarte mulți adepți în rândul adulților mai ales pentru că este o metodă foarte eficientă de a combate stresul cotidian. Citește articolul nostru și învață cum să colorezi ca un profesionist.
Citeste mai mult